Körsbärsclafoutis med choklad

Många svenskar tycker nog att clafoutis är lite för likt ugnspannkaka för att det ska klassas som efterätt. Just därför la jag(Suss) till chokladen. Det går bra utan också.

Receptet i sig är en omarbetning av Julia Childs recept i ”Det goda franska köket”. Att göra efterätt för 6-8 personer när man bara är 4 slutar ändå med att kakan/pajen/clafoutisn är slut. Alltså har jag ”skapat” ett recept för 4 pers.

Jag har gjort den med körsbär men vilka syrliga bär som helst går bra: hallon,röda vinbär eller blåbär.

För 4 pers:

ugnen på 175 grader,en lätt smörad form som rymmer max 1 liter(den bör vara bred och låg istället för liten och hög:smeten ska få breda ut sig)

2,5 dl urkärnade körsbär(el. annan frukt)

1 dl mjölk

0,25 dl strösocker

1 ägg

1 gnutta vaniljsocker

1 knivsudd salt

0,5 dl vetemjöl

(2 rutor Lindt 70% eller motsvarande,ca 20 gr)

1. Blanda dess ingredienser i mixer i 1 min eller för hand i 2-3. Det ska vara fluffigt.

2. Häll lite av smeten i botten av formen och låt det stå i ugnen 2-3 minuter tills det stelnar något. Under tiden kan man ta och hacka chokladen och peta in den i körsbären.

3. Bred ut körsbären i smeten(choklad nedåt). Strö på ytterligare 2 msk+ 2 tsk strösocker samt resten av smeten.Det bör inte bli högre än 2-3 cm i formen.

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter(det beror lite på storleken på formen). Ta ut och låt den svalna något. Pudra sedan med florsocker.

5. Avnjutes bäst ljummen med vispad grädde eller vaniljglass.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s