Fina fisken

Om man är ett s.k. ensamhushåll (vilket jag,Suss,är om man inte räknar katterna) och har en liten kyl och frys så får man jobba lite extra för att inte äta samma mat dag flera dagar i rad. Långkok är fantastiskt(mest för att man kan sitta och läsa en bra bok* och dricka vin medans maten sköter sig själv). Det blir dock stora mängder. Och vissa veckor har jag inte tid med det heller.

De flest recept i böcker är för fyra eller fler personer/portioner. För mig har det alltid varit bättre att t.ex. dela ett 400 grams fiskblock i tre bitar,frysa in dem separat och göra tre olika rätter av dem. Det finns också styckfrysta filéer som man kan köpa. Har man en bra fiskdisk i sin närhet kan man köpa en liten bit och bara tillaga den. Här följer två av mina favorit fiskrätter. Att servera med poatis och kokta ärtor eller annan grönsak. Båda receptern är för en portion.

Fisk med pepparotssås:

ca 130 gr kokt fisk(eftersom det blir så lite sås är det bäst att koka fisken separat t.ex. i ett foliepaket ovanpå potatisen. Gammal lärdom ifrån hemkunskapen)

0,5 dl matlagningsgrädde

0,5 dl creme fraich

0,5-1 msk riven pepparot( på tub går bra)

salt peppar

I en liten kastrull blanda grädden och creme fraiche. Låt det sjuda och tillsätt sedan fisken. Låt det bli genomvarmt och tillsätt sedan riven pepparrot efter smak. Pepparrot tappar smak om den utsätts för alltför hög värme så den går i sist. Salta. Svårare än så var det inte.

Kokt torsk i äggsås.

Om man tar ett helt kokt ägg så kan man minska på fisken. Eller inte. Det beror på hur hungrig man är samt hur stora äggen är.

100-130 gr kokt torsk el. annan vit fisk

0,5-1 kokt ägg

2 msk smör

1 dryg msk mjök

knappt 1 dl mjölk

salt&peppar

finhackad persilja

1. Koka ägget: bästa sättet är att lägga ägget i en kastrull,fyll på med vatten till ägget är täckt och sedan låta det koka upp. Efter att det kokar räkna 6 minuter för en krämig gula eller 8 minuter för hårdkokt(som det ska vara här). Skölj under kallt vatten.

2. Gör béchamelsåsen: smält smöret i en liten kastrull. Vispa ner mjölet: det kommer bli en smet. Tillsätt snabbt mjölken under omrörning. Såsen bränns lätt vid så man får vara lätt på handen och inte ha för varm platta. Om såsen blir för tjock tillsätt mer mjölk. Om den känns för tunn så fortsätt sjuda-den kommer tjockna. Ha i fisken. Smaka av:salta och peppra. Låt det bli genomvarmt(men inte mer). Ha på det hackade ägget och persiljan. Servera. Gör det fort annars blir fisken seg.

Smaklig måltid!

*just nu Stacy Schiffs fantastiska Véra Nabokov-biografi som heter Véra(Mrs. Vladimir Nabokov)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s