Dag 2: S-O-Sojamjölk

Varför heter det sojaMJÖLK? Det har inget med mjölk att göra. Sojadryck är mer korrekt. Imorse var det dags för domen att falla: skulle den nya snofsiga ”Alprosoja fresh” funka i te? Det är underligt att (kan)sojadryck passar så bra i kaffe* men i en kopp svart te bara förstör allt med en bismak av försvarets hudsalva?

Tyvärr fanns bismaken där. Det blir grönt te tills det här är över: eller kanske earl grey med en skiva lime. Fast det är inte bra till frukost.  Kaffe även på helgmornarna? Blir nog bäst så.

Ett annat problem med sojadryck är det är dyrt och beställer  du det på café kommer du få betala en femma extra. Dessutom har baristan/den sms:ande personen bakom kassan inte lärt sig hantera sojaprodukter. De kommer skålla mjölken vilket kommer att ge en odrickbar latte: först p.g.a hettan sen kommer den ”kollapsa”. När mjölken är drickbar är espresson i botten kall och de kommer inte blanda sig. Det här händer oftare än inte.

Resten av dan gick bra: tofu,wokade grönsaker och ris till lunch. Grönsaksrisotto till middag. Mörk choklad som lördagsgodis.

Risotto för en person:

Det här är bra att göra när man har ugnsrostade grönsaker över. Annars kan man göra en stor omgång och använda lite till det här,lite till Carins pastarätt från igår eller mixa i matberedaren och späda ut till en soppa.

(vegan)smör

1 dl risottoris, helst carnoli

3 dl grönsaksbuljong

(en skvätt vitt vin)

1/4 gul lök, finhackad

2 dl ugnsrostade grovhackade grönsaker (t.ex.zucchini,morot,paprika)

0,5 dl oatly havre grädde

1. På medelvärme smält smöret i  en stekpanna/kastrull med tjock botten. När det tystnar tillsätt lök och ris. Rör runt med slev tills riskornen blivit ”genomskinliga”.

2. Tillsätt lite av vätskan i taget: ca 1/2 dl per gång och rör till riset absorberat det. Om det kokar sänk värmen på pannan. Det ska bara sjuda.

3. När du rört och rört och rört lite till (ung. 15 min) så är risotton nästan klar. Tillsätt grönsakerna. Rör lite till. Risotton ska vara krämig och nästan klimpa sig. Tillsätt oatlyn(eller vanlig grädde om du inte är vegan). Nu ska risotton vara krämig men inte rinnig. Om inte låt den stå ett par minuter under lock och tjockna.

För de som vill kan det här vara läge att tillsätta ett par matskedar riven parmesan(som man gör i en riktig risotto). Men det gör inte jag. Jag har inte vågat mig på att köpa vegan parmesan ännu. Även fast jag sett den i kyldisken.

* Jag rekommenderar en ”Flat white” på Kaffeverket på Snickarbacken 7. En Flat white är den perfekta kombon mellan kaffe och  krämig men inte skummad mjölk,och med veganer bakom bardisken så vet de vad de håller på med när det gäller sojaprodukter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s