Vinterbona ditt liv!

För ett par veckor sen droppade jag namnet Rita Konig och refererade till hennes böcker(hon har skrivit 2 stycken vad jag vet). Hon hade dessutom länge en ”hus- och hem” kolumn i brittiska Vouge. En väldigt trevlig kolumn. Hon har ett ganska myndigt tilltal men är inte ”overbearing”.

För några år sedan hade hon ett specialinlägg i just Vouge under rubriken” Spring-clean your life”. Jag ryckte ut sagda artikel/kolumn och kikar på den varje vår. Jag uppskattar lite ritual kring årstidskiftningarna.

Nu när det är höst slog det mig att samma sak gäller. Jag har några saker som jag gör varje höst när kylan slår till och centralvärmen slås på t.ex. tar fram det tjocka vinter duntäcket,lägger fram filtar i soffan och ser till at det finns lapsang te i köket.

Med utgångspunkt ifrån Ritas lista så har jag konstruerat min egen. Jag ber om ursäkt för fotona av dålig kvalité: jag orkade inte skriva av allt/hade inte scanner. Inte hade jag någon Liselott Watkins som kunde illustrera heller.

Del 1: Hemmet

Så sant som det är sagt: Det är underbart när det är över.

I mitt fall innebär detta att skriva en lista på sånt som måste göras: max 5 saker och sen göra dem. Jag har inte råd att anlita någon. Men att ringa hyresvärden och påminna om trasig dörr/takkrok ser jag till att göra. Kanske har man någon händig i närheten som kan hjälpa till. Just nu är det kanske sista tiden då man kan vädra och jag måste säga det: det gör en stor skillnad på intryck i rummet att ha fräscha nymålade golvlister.

Sen vill jag lägga till: teakolja gör underverk för trämöbler: speciellt om de börjar vitna.Det innebär att de håller på att torka ut. Två gånger om året är gott nog-de får sin lyster åter.

Att ful-tvätta sina fönster med tidningspapper och fönsterputs är en försäkran om att så mycket ljus som möjligt kommer i i hemmet. Sen finns det såna där riktiga tantsaker:

-vänd håll på madrasserna två gånger per år(så att de slits jämt)

-passa på att tvätta täcken och kuddar (din hemkunskapslärare hade varit stolt)

 

Om du har råd att utnyttja RUT-avdraget samt problem med städningen: go ahead. De jag känner som utnyttjar sådan tjänster är mycket glada. Själv gjorde jag det för länge sedan som rutin att städa på Måndagar. Det hinner aldrig bli jätteskitigt. Saker som går på rutin blir aldrig lika jobbigt. Jag lyssnar på Filip och Fredriks podcast samtidigt. Man behöver ingen dyr utrustning heller: man kommer långt med dammvippa(för tavlor och lampor) och mirakeltrasa(för plana ytor). Såpa till golven. Badrummet kräver dock någon sorts specialprodukt.

Vad gäller fönstren i mitt hem så tar jag så här års fram små kuddar fyllda med trasor som jag lägger för att det inte ska dra lika mycket. De är enkla att sy: mät fönstrets längd och ta det två gånger. Låt kudden bli ca 6 cm bred  ink. sömsmån. Sy ihop delarna på avigan-lämna en kortsida öppen,vänd sen fram rätan. Fyll den med tygtrasor eller vadd. Är fönstret långt kan man behöva stoppa med något t.ex. en ätpinne. Bind ihop den med ett sidenband.

Skrivbordet kan nog behöva en genomgång två gånger per år. Granit har jättebra arkivhållare för alla tidningsurklipp,räkningar eller informationsblad man kan tänkas ha.

Så här till hösten kan man plocka fram den lite tyngre arsenalen vad det gäller doftljus. Jo Malone,som startade och driver en framgångsrikt parfym/skönhetsmärke, pratar gärna om hur olika doftljus ”färgar” rum på olika sätt. Så här i kyla och mörker vill man ha varma kryddiga dofter för att skapa trivsel- att måla om med doft förklarar hon det som. Tänk bara på hur det blir kring jul! Det man ska komma ihåg när det gäller doftljus är att man får vad man betalar för. Dyra doftljus är ofta bättre än billiga. IKEA är bra på mycket men deras vaniljdoftljus gör mig illamående. Ett bra ljus ska man inte behöva brinna så länge för att sprida doft och kommer man ihåg att släcka det så räcker de ett bra tag. Man kan ha andra doftlösa ljus också för ljus synintryckets skull.

Själv har jag inte doftljus längre eftersom jag en gång glömde ett brinnande hemma och när jag kom ihåg detta nästa fick hjärtattack. Jag vill aldrig utsätta katterna för detta igen.

När jag använde doftljus var mina favoritmärken Diptyque(klassiker),Byredo och True Grace. Numera finns Kew Gardens ljusen i Stockholm på en del ställen och de är också bra.

Numera är det potpurri ifrån italienska Santa Maria Novella(finns närmast i London),rumsspray ifrån Byredo(finns fortfarande att köpa på deras showroom på Mäster Samuelsgatan men inte länge till tydligen). Bäst på True Grace sortimentet i Stockholm är Good Morning Company på Sibyllegatan. True grace har förutom ljus också doftpinnar/diffusör(jag vet inte vad det heter på svenska-pinnar som stoppas i en flaska med essentiell olja och därigenom sprider doft). På NK finns geodesis som också har bra doftpinnar.

Som sagt: skygga inte för dofter nu.

Tänk också på att hålla efter dina doftljus. Trimma veken innan du tänder dem(så att lågan brinner jämnare) och kom ihåg att torka insidan på doftljuset om den blir sotig. Detta gäller alla ljushållare. Jag har märkt att folk inte kollar att de är fräscha.

Helt sant: att hänga om sina tavlor är ett snabbt(och billigt) sätt att förnya sin lägenhet. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Man kan också byta bilder i ramarna där de sitter,eller byta ram och passepartout. Färgad passepartout är underskattat,det kan helt ändra intryck på bilden. Jag rekommenderar Gallerix vid sergelstorg.

Om man inte vill klä om sin soffa kan man ,om man har en IKEA-soffa, köpa ett nytt överdrag. IKEA har flera varianter,BEMZ har ännu fler. Det allra minst man kan göra är att se till att ha en härlig filt över soffkarmen. Svenska klippan har fina ullplädar,på Gåvan kan man köpa skotskrutiga i bra kvalité. Sen slår jag alltid ett slag för de fantastiska fuskpälsfiltarna som finns här och var. Lyx!

Att gå igenom sina böcker och rensa är också en bra idé. Skänk bort böcker du inte vill ha till Myrorna eller vänner. Sortera den efter en modell du tycker fungerar(färgkoordination funkar bra för mig).

När det blir mörkare ute så måste det bli ljusare inne om vi ska klara av vinter. Se till att ha ordentlig belysning: inte bara i sovrummet som Rita föreslår utan överallt. Flera små ljuskällor skapar ett behagligt ljus. På Claes Ohlsson finns en fin manick: fjärrstyrning av belysning. Min kompis Henrik visade mig detta för ett tag sedan och jag såg en lösning på mina problem. Man sätter en ”sak” mellan väguttaget och kontakten vilket gör att man kan slå av och på lamporna med en fjärrkontroll. Det finns en variant med dimmerfunktion. Jättelätt att installera och underbar att ha. Jag har fjärrkontrollen liggandes i en skål innanför dörren så att direkt när jag kommer hem kan jag tända flera av lamporna. Detta spar tid. Ut och köp säger jag!Vad gäller lampor så är det svårt att hitta snygga lampfötter och ännu svårare att hitta snygga lampskärmar(ett företag verkar ha monopol i Stockholm och de gör dyra och intetsägande skärmar). Det man ska komma ihåg är att att gamla lampfötter med ojordad kontakt kan konverteras: de får helt enkelt nya sladar. Detta kan man göra själv OM MAN VET VAD MAN HÅLLER PÅ MED annars tar ljusbutiker emot såna uppdrag för 250-300 kr(det beror på storlek mm).  Gamla jordglober med icke längre existerande länder har en plats i mitt hjärta(och en i mitt hem). Det sprider ett fint ljus. Och de går för en spottstyver på auktion. Som sagt det blir inte dyrt även fast man måste byta sladdd och kontakt.

En annan sak som piggar upp när man kommer genom dörren är ett blickfång  av vackar blommor. Att ha citrusfrukter i en skål är också härligt(och gott). Så här års försöker handeln pracka på oss hyacinter men de är allergiframkallande. Det är väl dags att köpa en amaryllis nu så den blommar till jul. Annars är tazetter rara. Jag är tyvärr väldigt förtjust i snittblommor vilket kan kosta. Men just nu kan man köpa vackra kvistar med röda bär som,om man följer floristens råd, håller ganska länge. Det samma gäller krysanthemum. En stor i en vas eller många små. Båda funkar.

Att ha fina flaskor för sin alkohol är att rekommendera. Detta är något som blivit trendigt nu: där Nobis guldbar visar vägen följer tidningen sköna hem efter. Flaskor kan alltså ha blivit dyrare. Det är fortfarande värt att leta på loppisar och auktioner efter (kristall)karaffer.  Annars får man tänka över det estetiska redan när man köper in råvaran.

Vad det gäller matvaror är det lättare. Gå till Atavola på Odengatan eller Cajsa Warg och köp en fin olivolja eller balsamvinäger med vacker etikett. Gå förbi Granit och köp munstycken så det blir lättare att hälla.Cordon bleu har också en del för att göra din matlagning vackrare om jag minns rätt. Om sakerna är vackra nog att stå framme blir de använda oftare tror jag.

Att ha halvflaskor/miniflaskor champagne i kylen är något som man alltid borde ha. Just såhär års skulle jag inte rekommendera någon att göra en Bellini(det skulle jag iofs aldrig) men nu när citrusfrukterna som saluförs är som godast så är en Mimosa något att satsa på: färskpressad apelsinjuice och champagne(eller prosecco). Blodapelsinjucie är också underbart. En skvätt amaretto är pricken över i:et. Men du får inte njuta av cocktails innan du städat,arkiverat och fixat den där trasiga gardinstången som stört dig i ett par månader…

Nästa vecka,när du är klar med ditt hem, så tar vi itu med det andliga och kroppsliga.

-SG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s