Gästinlägg: My goodness my Guinness!

En pint Guinness kan vara en måltid i sig, men kan även användas i matlagning. En biff och guinnessgryta slår aldrig fel och i höstas testade jag att lägga i trattkantareller också och det blev en hit. Katten Ceasar var mycket intresserad, inte av trattkantellerna utan av den fina biten märgpipa jag förde hem och delade i ganska stora grytbitar. Rester kan läggas i en ugnsfast form och få ett frasigt pajtäcke och därmed återuppstå som good old steak and guinness pie.

Alltså:

Bitar av nötkött utan ben, läggs i en plastpåse med 3 msk vetemjöl och salt och peppar.

Hacka gul lök, morot, palsternacka och kålrot. Rensa och hacka trattkantarellerna. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna och lägg på ett fat. Bryn lök och rotfrukter i en stor gryta i ca 5-10 minuter. Tillsätt sedan köttet. Lägg i färsk rosmarin och färsk timjan. Häll i ca en pint Guinness samt en burk krossade tomater. Rör om ordentligt, dra ner värmen och låt puttra i ca en och en halv timme. Då ska köttet vara riktigt mört och såsen tjock och mycket smakrik. Smaka av med salt och peppar. 

Här kan man serverera grytan med kokt potatis eller potatismos, kokta grönsaker och kanske lite gelé.

Eller så häller man det hela i en ugnsfast form, kavlar ut och skär till ett täcke av smördeg och gräddar i ugnen i ca 30 minuter. Kom ihåg att pensla smördegstäcket med ägg och ha koll på när det blivit gyllene och frasigt. Till och med jag tycker att det blir för mycket med potatis till pajen utan nöjer mig med grönsaker. Fast det är klart, om många ska dela på liten paj kan man alltid slänga in lite pommes (eller chips som vi säger i drottningens rike) i leken.

– Carin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s