Gästinlägg: Coq au vin – en fransk historia

Jag (Carin) har upplevt något mycket sällsynt; efter en lördagmiddag med gäst har det blivit över rödvin. Så mycket rödvin att det inte var läge för det ( vanligtvis obegripliga) husmorstricket ”frys in överblivet vin i iskuber och använd de senare till sås”. Istället bestämde jag mig för att göra en coq au vin, denna fantastiska franska gryta vars varianter är nästan lika många som det finns franska ostar. Min coq au vin är som sagan om den lilla tuppkycklingen från Lyon som undkom dijonsenapen och tillsammans med sin sidekick Kalkonbacon och den mystiska herr Timjan gör en resa söderut och träffar fru Apelsin. På vägen plockar de upp ett liftande sällskap av franska barnhemsungar från barnhemmet ”Steklök” , några tuffa morötter, en kålrot med ett tungt samvete samt ett gäng haschande champinjoner. I närheten av Marsielle börjar sagan arta sig och sällskapet träffar på några lättfotade tomater. Sen hamnar de i Provence hemma hos fru Apelsin där de har en sanslös rödvinsindränkt orgie. Voilá le Coq au vin:

1 färsk kyckling, delad i bitar

1 pkt kalkonbacon

250 g (ett paket) steklök

250 g champinjoner

1 gul lök

3-4 morötter, i stavar

1 liten bit kålrot, i småbitar

3 hela klyftor vitlök

1 burk krossade tomater

Färsk timjan

Ca 3 dl rödvin

2 msk balsamvinäger

1 apelsin, skalet av samt saften av halva.

Olivolja, smör och vetemjöl

Salt, vitpeppar, svartpeppar

Starta med att skala de små steklökarna. Hetta upp olja och en klick smör i en panna och släng i lökarna. Bryn dem fint och häll sedan ner dem i en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen i minst 50 minuter. Rensa och skär av foten på champinjonerna, stek dem i olja och lite smör i pannan och häll sedan över dem i en annan ugnsform. Strö över lite färsk timjan och sätt in formen i ugnen.

Ta fram en rejäl gryta och hetta upp lite olja plus en klick smör. Skala och skiva löken, skala och skär morötterna i stavar och skala och skär kålroten i mindre bitar. Stek löken och vitlöken i ca fem minuter med lite salt, tillsätt sedan morot och kålrot. Lägg upp kycklingbitarna på ett fat eller en skärbräda, salt och peppra  med vitpeppar och strö över vetemjöl. Stek kycklinbitarna i en panna med olivolja och smör, se till att bitarna är täckta med vetemjöl innan de åker ner i pannan. Ta sedan upp dem när de fått fin färg och lägg på ett fat så länge. Rör om i grytan med lök, vitlök, morot och kålrot och lägg i det rivna skalet från apelsinen. Lägg över kycklingbitarna och pressa över saften av halva apelsinen. Häll o 2 msk balsamvinäger i stekpannan där du stekt kycklingen och vispa ur den, häll i vätskan i grytan. Lägg i en näve finhackad färsk timjan och dra några tag med svartpepparkvarnen över grytan. Häll sedan i de krossade tomaterna och vinet. Låt grytan puttra i ca 45 minuter eller tills kycklingen är klar. Håll koll på löken och champinjonerna i ugnen, eventuellt kan de få komma ut innan grytan är klar. Ca fem minuter innan servering häller du i lök och champinjoner i grytan och smakar. Njut med gott bröd och ett trevligt glas vin.

–          Carin

Annonser

2 reaktioner på ”Gästinlägg: Coq au vin – en fransk historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s