Gästinlägg: a pie in the sky

Det är British Pie Week. Nej, jag skojar inte det är verkligen det. Bevis finns här.

Det gav mig (Carin) den perfekta ursäkten för ett återfall i det brittiska. Jag älskar den typen av brittiska pajer som är en smakrik gryta med ett lock av smördeg. Lagom mycket pajdeg (alltså bara ett lock), fokus på smaskig fyllning och en total avsaknad av äggstanning. Alltså kastade jag mig över chansen att få göra paj och snodde ihop en moon pie med kyckling och purjolök.

4 st kycklingbröstfiléer

2 st purjolökar

3 st morötter

En rejäl bunt hackad salvia

2 tsk dijonsenap

50 g smör

3 msk vetemjöl

2 dl kycklingbuljong

1 dl vispgrädde

1,5 dl matlagningsgrädde

2 tsk torkade franska örter

Salt, vitpeppar

Ett par stänk worchestersås

Smördeg

1 ägg att pensla locket med

Skala och skiva morötterna i stavar, skölj och skiva purjolökarna inklusive en del av den gröna blasten av den ena purjolöken. Dela kycklingfiléerna i ganska stora bitar. Eftersom de kommer tillagas två gånger bör bitarna inte vara för små, då blir det torra.

Hetta upp smöret i en gryta och bryn morotsstavarna i ca sju minuter. Tillsätt sedan purjolöken och låt bryna under lock ytterligare fem minuter. Lägg i kycklingbitarna och salta och peppra. Bryn ett par minuter till och vänd runt kycklingbitarna ett par gånger.

Tillsätt de torkade kryddorna samt den färska salvian. Häll sedan på vetemjölet och rör runt det ordentligt så att alla kycklingbitar täcks. Tillsätt vispgrädde, matlagningsgrädde, kycklingbuljong och dijonsenap. Koka upp och låt puttra ungefär en kvart. Smala av med ett par stänk worchestersås och salt och peppar. Dra av grytan från plattan och låt den svalna något.

Gårdagens gryta fick i det här stadiet åka bil till Aspudden där den blev paj i min systers ugn. Även om man kan lägga på ett lock med en gång blir det bättre om grytan får stå till sig ett tag. Det är också perfekt att använda rester av en gryta på det här sättet.

Häll över grytan/fyllningen i en smord ugnsfast form. Kavla ut smördeg till ett lock och pensla locket med ett uppvispat ägg.

Gratinera i ugnen i 200 grader 15-20 minuter eller tills smördegslocket rest sig och fått en fin färg.

Servera med en sallad. Om du och eventuella gäster är vrålhungriga kolhydratfantaster (exempelvis om engelska rugbylandslaget skulle titta förbi, en återkommande fantasi) kan pajen med fördel serveras med breda välfriterade pommes.

–          Carin  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s