Fläder frossan fortsätter

Fläderblommningen är snart över i Stockholmstrakten. Om man plockar fläder ska man kolla att det är riktig fläder (det finns något som heter giftfläder), att man har tillåtelse att plocka den  och inte plocka den för nära en hårt trafikerad väg(p.g.a att föroreningar kommer fastna på den och inte kunna sköljas bort. Det enda som du sköljer bort är flädersmaken.)Vad som bara börjat är användningen av allt det som jag ”producerade”.

Jag gjorde både en traditionell flädersaft och en ”flädersyrup” som Frances Bissell kallar den. Båda funkar utmärkt att dricka utspädda med vatten  eller som sötningsmedel på fruktsallad. Färska hallon, jordgubbar och lite apelsin med flädersyrup ringlat över var  gott och fräscht. Mer efterrätt än så vill man inte ha en fuktig dag. Man kan använda köpt flädersaft om man vill.

Dessutom har jag gjort en fläderlikör. Optimalt så stoppar man en fläderblomma eller två i flaskan i början av blommningstiden och byter sedan ut klasen mot slutet. Detta för att maximera smak. Det blir rätt bra om man gör det bara en gång också. Iallafall med fläder. Man kan låta det bara vara en smaksatt vodka/gin/brännvin eler så blandar men den senare med en sockerlag på bara socker och vatten. Kom ihåg att flädern måste var under ”spritytan” annars oxiderar den och blir brun vilket missfärgar likören.

Flädercocktails är ett kapitel för sig. Lite kort kan jag väl tipsa om gårdagens fläderamericano, flädersaft och mousserande vin/champagne, flädersaft och gin med lite limezest. Ska man göra en flädermargarita så rekommenderar jag att man använder en fläderlikör. På systembolaget har de ”St Germain” som är dyrt men väldigt gott om man inte kan göra sin egen. På St Germains hemsida finns det massa drink tips.

Dessutom har jag gjort en flädervinäger som sedan ska användas till flädermajonnäs(serveras till fisk bl.a.) och kanske lite flädervinegrätter? Vi får se.

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s