Sprudlande vin och fasan?

I den utmärkta kupletten ”Smörgåsen” som finns att beskåda här sjunger han om att bjuda på ”sprudlande vin och fasan” för att imponera på sin unge man. Mireille Guiliano skriver i sin bok ”Franska kvinnors smala hemlighet”  om  ” en middag à deux om ofelbart gör din kavaljer imponerad”. Den innehåller, just det, kyckling och  sprudlande vin. Det som inte går åt i flaskan rekommenderar hon att man dricker till. Franska kvinnor kan det här med ligga-middag, och har satt standard sen typ Madame Pompadour.

I orginal receptet är det fyra kyckling bröst, 1 schalotten lök och 2,5 dl champagne. Jag använde kycklingben(eftersom näringidkaren hade sådana ifrån Bjärekyckling till humant pris), en halv schalottenlök och en typ en deciliter cava. Det var bara jag som skulle ha middag, och cavan var över efter skvallerstund i veckan.

Champagnekyckling; ger två portioner

2 rejäla kycklingben( se till att de är rumstempererade, kall kyckling blir inte bra stekt)

En klick smör

1 halv schalotten lök, delad i två

Timjankvist (eller annan ört du tror passar. Dragon? Salvia?)

Dryga decilitern cava,prosecco eller champagne

1 citronklyfta

1. Värm ugnen till 250 gr. Hetta upp stekpannan; i med smöret. I en riktigt varm stekpanna så ger du kycklingbenen färg runt om. De behöver bara 2-3 minuter på varje sidan.

2. Lägg kycklingbrösten i en ugnsform. Häll på bubblet. Stick in lökhalvan och 0,5 timjankvist under skinnet på vardera kycklingben. Salta och peppra. In i ugnen.

3. Stek benen i ugnen i ca 30  minuter; ös 1-2 gånger. Kläm citronklyftan över innan servering.

Till detta blev det ris blandat med gröna linser, en riktig ”Bergenströmare”. Jag hittade  receptet  i ”Kärlek,oliver och timjan” för många år sedan och det  har förblivit  en favorit.

Du blandar  helt enkelt 2 delar kokt basmatiris och en del kokta gröna linser. Hur gott som helst.

Gröna linser;

Jag brukar koka 2 dl  sköljda gröna linser( av puy-typ) i 6 dl vatten. Tillsätt även en timjankvist, 2-3 lagerblad, en vitlöksklyfta och en halv lök. Inget salt-då blir de hårda. Salta ska man göra först efteråt.  Låt koka upp och sjuda i 30-40 minuter. Provsmaka. De ska inte koka sönder. Det brukar inte koka torrt utan jag silar dem.

Detta ger mer linser än som går åt till två vid en middag; resterna använder jag gärna i sallader. Lite stekt bacon, färska salladsblad, en god vinägrett och 1-2 kokta rödbtor blir en smakrik sallad som ger bra mättnad i detta varma och fuktiga väder som vi äntligen fått.

-Suss

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s