Kryddiga gröna linser

Det här receptet hade sitt ursprung i  tidningen ”BBC Good Food” och var skapat,om jag minns rätt, att Ruth Watson. Det fanns med i hennes kokbok ”Fat girl slim”. Genom åren har jag förenklat det en smula.

Det är tänkt att serveras som ”kolhydrat” till lammburgare. Själv tycker jag att det fungerar även som curry med bara lite ris och stekt ägg till. En vän som skrev av receptet brukar ha det på lunchmackor. Man kan nog även  späda det, mixa och servera som soppa. Receptet ger 3-4 portioner, beroende på vad du tänker äta det som.

Kryddiga gröna linser

1 msk olivolja

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 nypa chiliflingor

2 nypor gurkmeja

1 liten kanelstång

1 stjärnanis

1 tsk kardemummakärnor

2,5 dl hela  små gröna linser typ puylinser(Risenta har bra för en billigare penning)

700 ml grönsaksbuljong(kycklingbuljong går också bra)

2 hela skalade tomater ifrån burk, grovhackade

1. Värm olivoljan på medelvärme i en tjockbottnad panna. Tillsätt lök,vitlök och chiliflingor under omrörning. Tillaga sakta i ca 5 minuter tills löken mjuknat. Tillsätt kryddorna och stek 1-2 minuter till medans du rör. Höj värmen,tillsätt linserna och buljongen. Koka upp utan lock. Sänk temperaturen och låt sjuda 15-20 minuter. Tillsätt sedan en ordentlig nypa salt. När linserna är nästan klara tillsätt tomaterna. Sjud ca 5 minuter till .Det ska bli en gegga av det hela. Låt stå en stund innan servering. Då tjocknar det ytterligare något. Ta ur stjärnanis och kanelstång innan servering.

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s