Jarhead; Saffranspäron

Skördestund har guld i mun skulle man kunna säga. Även fast just dessa päron skördades på närbutiken till hyfsat pris. Att göra inlagda päron med saffranssmak verkade vara ett bra söndagspyssel. Ursprungsreceptet är ifrån Monika Ahlberg. Jag har reserverat Tareq Taylors nya bok på bibblan men den har inte kommit ännu. Vi får se om det blir en ny omgång då.

Saffranspäron;

1 kg päron av fast sort(jag valde Conference)

1 liter vatten

8 dl strösocker

2 gr saffran (jag valde saffranstrådar ifrån Aeter&essencefabriken)

ca 0,5 dl citronjuice

vatten till att fylla en bunke (vatten+citronjuice förhindrar att päronen blir bruna)

1. Blanda citronjuice och vatten i en stor bunke.

2. Skala päronen ett i taget och lägg sedan ner dem i vattnet efterhand.Jag lät skaften sitta kvar precis som Ahlberg.

3. Blanda 1 liter vatten, sockret och saffran i en stor kastrull. Koka upp. Rör upp tills sockret löst sig.

4. Lägg ner päronen försiktigt. De får lätt fula märken. Lägg på ett lock som är något mindre än kastrullen för att hålla päronen under ytan.

5. Sjud ca 20 minuter eller tills päronen mjuknat. När man tar med provstickan ska det kännas som när potatis är färdigkokt.

6. Ta upp päronen och lägg i väl rengjord het burk (burken var i ugnen 10  minuter på 120 gr, plastringen kokades i vatten). Häll på lagen och förslut genast.

 

För servering behövs lite vispad grädde och kanske någon mandelkaka/kaksmulor för lite textur. Enkelt och gott. Det är bra att ha något smaskigt i skafferiet senare i höst.

 

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s