Morisk gryta

Jag har sagt det förr och det är fortfarande sant; alla köttgrytor jag gör är en variant på burgundisk gryta (låter inte lika chic på svenska men lättare att stava). Så även denna. Billig högrev på Konsum+ inspiration från Casa Moro-kokbokens smakpalett blev den här grytan med iberiska och marckanska influenser. Det visar sig även att det blev ett undermedvetet tema på blogen den här veckan; frukt i mat. Jag smyger in det lite överallt tydligen. Aprikoserna är en nickning till det marockanska köket; grytan smakar bra både till cous-cous och klyftpotatis. Jag använde ett lättare spanskt rödvin som lovade ”toner av vanlij och choklad”. Funkade bra. Det är kvalitén på chorizon som är nyckeln här.

Morisk gryta; 4-6 portioner

smör och olivolja för stekning

800 gr högrev; putsat och skuret i 2×2 stora bitar

1 gul lök; grovhackad

125 gr stark chorizo; delad på längden och skuren i halvmånar

2 morötter; skalade och slantade

1 vitlöksklyfta; finhackad

1 lagerblad

1 msk tomatpuré

8-10  torkade aprikoser; strimlade

4 dl rött vin

3 dl grönsaksbuljong

salt,peppar

1. Stek köttet i en stekpanna på hög värme men en klick smör; den ska få fin färg på utsidan. Stek i omgångar!

2. I en stor gryta så stek samtidigt lök,vitlök och chorizo i  typ 2 msk olivolja. Låt löken bli glansig.

3. Allt eftersom köttet bli färdigt så läggs det i grytan med löken. När allt kött är färdigstekt så skölj ur panan med lite rödvin, du kan behöva skrapa lite för att få ur all smak.

4. Tillsätt de sista ingredienserna och låt det koka upp. Sen ska det puttra i 2-3 timmar.

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s