Pärongalette med rosmarin och honung

Riktigt höstiga smaker! Aromatiskt och sött i samma paj är riktigt bra. Inspirationen är ett recept i Anthology som jag översatt och modifierat till svenska mått.

 

Pärongalette;

1,5 dl mjöl

2 tsk  färsk rosmarin, finhackad

1 nypa salt

1 nypa socker

125 gr kallt smör, tärnat

0,5 dl iskallt vatten(ungefär)

2 st fasta päron, ganska runda i formen är bäst

0,5 msk potatismjöl

1 äggula, vispad

0,5 dl flytande honung

1. Blanda mjöl,rosmarin,salt och socker i mixern i 2-3 sekunder. Tillsätt sedan smöret och mixa tills det blir grynigt.  Tillsätt sedan vatten långsamt  medan maskinen är igång och sluta när degen format sig till en boll. Allt vatten går inte nödvändigtvis åt.

2. Ta degbollen och tryck ut den lite tills den är cirkelformad, det kommer göra den lättare att kavla sedan. Plasta nu in den och låt den ligga i kylen ca 1 timme.

3. Värm ugnen till 175 gr.Skala päronen,dela dem i hälften på längden och kärna ur. Skär sedan i tunna skivor ca 0,3 mm. Blanda med potatismjölet (som suger upp överflödig vätska).

4. När degen har vilat klart så kavla ut den på en väl mjölad yta; den ska bli cirkelrund med ca 25 cm i diameter. Lägg den på bakplåtspapperklädd plåt.

5. Lägg päronskivorna på pajbotten i cirklar utom just på yttersta 2 cm. När pajbotten är ”full” så viks kanten in. Pensla pajkanten med äggula.

6.Grädda i ugn i nedre delen ca 40 minuter tills det bubblar om den och skalet är gyllene. När man tar ut den så häller man honungen. Servera med vaniljglass.

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s