Books&Bitters; Glögg-Toddy

När min kärlek till varma drink i allmänhet, och toddies i synnerhet, möter recept på hur man gör glögg så uppstår  vad som enklast kan kallas ”glögg-toddy”.

Mitt första försök involverade hemgjord flädersaft,Aeter&essencefabrikens glöggtinktur och vitt vin. Det var mer ett försök till en blommig och fräsch glögg.

2 tsk glöggtinktur blandas med 2 dl (något värmd)koncentrerad flädersaft. Detta använd sedan som bas; 2 msk saft till 2 dl vin. Detta värms, kanske med lite citronzest, och serveras med russin.

Efter att detta avlöpt väl så tog jag det ett steg längre:

Koka upp 5 dl koncentrerad flädersaft, tillsätt (exempelvis)2 bitar apelsinzest,2 kanelstänger,2 msk kardemummakärnor och ett par kryddnejlikor. Låt sjuda 5 minuter. Stäng sedan av plattan,låt lagen svalna och sila den. Smaka av.

3 cl av den lagen blandas sedan med 3 cl bourbon och 6 cl hett vatten. Här kan man också tillsätta ytterligare smaksättning: nån cl citruslikör, ett par stänk av väl vald ”bitter” t.ex. Peychauds som har mycket kryddnejlikenoter, eller varför inte en hemgjord saffran-kardemummabitter?

-Suss

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s