Några ord om den marockanska middagen…

Det blev en lyckad julmiddag. Det var tur att vi  visste att det var julmiddag annars hade nog maten kunnat passa in vart som helst.

IMG_0649Om vi börjar från början;

Halloumi eller dadlar lindade i bacon…

12 skivor bacon

6 färska dadlar; gör en skåra med kniven och peta ur kärnan först

6 bitar halloumi

olivolja till stekning

1. Linda en skiva bacon runt varje dadel eller bit med halloumi.

2. Hetta upp stekpannan, och stek bitarna tills baconet fått fin färg.

Ugnstekt kyckling;

Jag köpte en rejäl pippi som jag preppade på morgonen med en blandning av 2 pressade vitlöksklyftor,1 msk  hel spiskummin,saften och skalet( finhackat,inget vitt)från en citron samt 2 msk olivolja. Gör ett par hål i skinnet och peta ner lite kryddblandning. Ta fram den ca 30 minuter innan den ska in i ugnen. Tillreda på 175 grader ca 45 minuter eller tills köttsaften är fri från rött/rosa. Jag körde den här klassikern så att det blev färdigt fort. Om ni kör hel kyckling så blir tillagningstiden längre. Kom också ihåg att lägga in en citronhalva inuti.

Sen blev det en enkel sås med grekisk yoghurt,salt,peppar och massor av mynta. Och lite gurka.

Cous-cous som var tillredd enligt instruktion på förpackningen+ 0,5 påse saffran. Rör ut saffran i lite vatten först. Sen hackade jag lite inlagd paprika och blandad i vid servering.

Tomaterna var ugnsbakade och fick sen ligga i en vinägrett av;

3 msk citronsaft

2 msk olivolja

0,5 påse saffran(o,25 gr)

Smakar bäst ljummna. Salta och peppra.

Morötterna var en tunnare variant(på själva morötterna) av det här underbara receptet.

Brysselkålsfräset med merguez var inget svårare än förvällda brysselkål(jag tog frysta på påse) som jag hackade och lät stek upp i lite smör och merguezkorv. Jag tog bort skinnet på korven.

Efterätten var färdigköpta mandelmusslor som fylldes med vispgrädde och  av apelsinfiléer som legat och marinerat i rosenvattensockerlag. Ett stänk malen kanel på toppen.

Sen blev det lite ostbricka; manchego,brie och någoting de Savoie(?), kex och fikonmarmelad.

Allt smakade bra och var lättgjort(vilket var en fördel för mig som jobbade på julafton).  Familjen var mätt och belåten.

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s