Tisdagsdrink; Great minds drink alike?

Gott nytt! 2013 in the house! Men som vi brukar säga ”Åren går, tisdagsdrinken består*”.

Fast vi skulle också kunna säga ”åren går, ginen består”. Tydligen. Jag har tillbringat min Decemberledighet samt jobpendlandet åt lite gamla thriller-klassiker. Vem orkar med nya intryck så här dags på året? Jag vill ha sånt jag känner igen. Såg Bondfilmen med Brorsan, sen har det blivit DVD-film(innan jag gjorde mig av med min DVD-spelare) och böcker,böcker och åter böcker.

20121231-211601.jpg

James Bond har gjort Martinin värlsdberömd. Fast han också dricker en Vesper i ”Casino Royal”. Och tydligen dricker Pierce Brosnan en Mojito när han spelar 007 i”Die another day”. Har jag sagt att Sean Connery och Daniel Craig är mina favorit-Bond? Roger Moore var bättre som Helgonet. En hjälte mer i min smak om vi ska vara helt ärliga. Helgonet kör SAAB iklädd polotröja i tv-serien ifrån 60-talet. More ”brains over brawl” om jag får be. Kombinationen av snygg scenografi och spänning är vad jag gillar. Det är därför jag aldrig kommer gå loss på ”Morden i midsummer”.

En av mina favoritfilmer är ”North by North-west” av Alfred Hithcock; Huvudrollen som reklammannen Roger Thornhill spelas av den alltid lika stilige Cary Grant(fast han är lite väl orange, kan bero på filmkvalitén). Denna inte ont anandes AD dras av en slump in i en katt-och råtta lek mellan en ärkeskurk och CIA(eller FBI, som spionchefen säger; det är samma alfabetsoppa alltihop) när han misstas för en hemlig agent. Sen måste han klara livhanken själv, och försöka ta sig ur det hela och rentvå sitt namn. Han får dock hjälp av en vacker dam. Rafflande. Och som alltid i Hitchcock sammanhang väldigt snyggt. Det finns en scen ganska tidigt i filmen när de åker tåg (old school-glamour) och det finns en rikigt restaurangvagn, där folk äter mat på porslin och man kan beställa in en drink. Thornhill beställer in en ”Gibson” som kommer i i ett frostigt litet glas.

En ”Gibson” är en Martini med syltlök istället för oliv. Ser snyggt ut men jag är fortfarande inte en stort fan av drinken. Cary Grant funkar alltid. Se även ”To catch a thief”.

En annan man som råkar hamna i korseld mellan skurkar och delar av ”alfabetssoppan” är Joseph Turner i ”Three days of the Condor”. En ung( och ack så snygg) Robert Redford spelar den briljante analytikerna Joe som jobbar inom den adminstrativa delen av CIA. Och han är något på spåren, en konspiration(och en klädstil som kommer var idealet för medelålders män på Södermalm 30 år senare).

När han är är ute för att köpa lunch åt sig själv och sina medarbetare blir alla de andra på kontoret mördade. Självklart söker han hjälp på högre nivå men inser då att det är någon inom organisationen som är ansvarig….*biter på naglarna*

Max von Sydow spelar( med bravur) lönnmördaren som är honom på spåren, Faye Dunaway spelar fotografen som hjälper honom. En av mina favoritfilmer. Fast han beställer inga drinkar. Han kanske dricker lite whiskey i förbifarten, jag vet inte så noga. I förbifarten nämner han också Raymond Chandler; deckarförfattare extraordinaire.

Chandlers hjälte(eller anti-hjälte) Philip Marlowe har en skarp hjärna, en vass tunga och en svårsläckt törst. Det figurerar en massa bourbon men också gin, i form av ”Gimlets” när han är ute med sin vän Terry Lennox i ”Ett långt farväl”. Terry anser att det ska vara lika delar gin och limecordial i en ”Gimlet”. Det får stå för honom. I vilket fall så dör han ganska omgående.

Gimlet; ger 1 drink

5 cl torr gin

2 cl lime cordial typ Roses’ lime cordial

för servering:

kylt cocktailglas

1. Skaka gin och lime cordial med is och servera i ett kylt cocktailglas.

Svårare än så är det inte. En väldigt trevlig sommardrink, där det inte är svårt att öka limen för att få i sig mindre alkohol. Det gör inte Marlowe kan vi konstatera. Han dricker på ackord.

En annan man som gör sitt bästa för att ta udden av sin skarpa hjärna är Sherlock Holmes. Fast röka opium är något helt annat.

Ytterligare en gindrink till cocktailrepetoaren alltså , ”One mo’gin” till drinklistan.

-Suss

*i någon form iallafall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s