Ett par ord till om lavendel i cocktails…

Lavendeltinktur. Lavendel-infuserad vermouth. Färsk lavendel i drinkar. Listan kan göras längre:

Lavendelvatten; att ha det i drinkar har för mig aldrig gett något toppenresultat. Att bara skölja glaset med det däremot är en höjdare.(Finns att köpa på Aeter&essencefabriken)

Lavendelsocker; här finns det tre alternativ

1) att i en burk med sockerbitar lägga ner ett par kvistar färsk lavendel. Det måste stå ett par dagar för att verkligen ta smak men sen blir det en old fashioned med ett visst je ne sais quoi. Funkar med andra kryddor/örter också. Det är väl snarare så att man sällan använder sockerbitar i drinkar.

IMG_1123

2) smaksatt strösocker. Det här är en tantfavorit. Socker är tacksamt att jobba med. Jag skulle säga antingen 2-3 kvistar färsk lavendel per 3 dl socker eller 4-5 msk torkad per 3 dl socker. Även här behöver det ett par dagar-1 vecka för att bli något (och det blir bättre ju längre det ligger). När man sen gör drinken får man komma ihåg att sila.Blir bra i t.ex. en gin fizz.

3) 1 del torkad lavendel och två delar strösocker mortlas för att sedan användas till glaskanten på  t.ex. en Sidecar. Även här är det bra om det får stå lite. Eller så silar man strösockret ifrån 2) och använder det. Hela bitar torkad lavendel blir inte snyggt på glaskanten.

Speaking of which.

-Lavendelsalt; Till skillnad från socker så drar salt inte till sig smaker. Om man vill ha lavendelsalt får man mortla 1 del lavendel och 2 delar salt för att sedan använda på sin Margarita. Gjorde en margarita-ish drink häromsistone på reposado,grapefruktjuice och St Germain med lavendelsaltkant. Och jag blev nöjd med resultatet.

Nu när lavendel är avklarat så går vi vidare i buketten antar jag.

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s