Drinks in review; Köpenhamn

Summa summarum; en dag, tre barer,fyra drinkar.  Inom ramen för statistiken gömmer sig(som alltid) en större berättelse. Vi (jag och de två apornas armé)hade gjort lite research och begav oss över sundet.

1.Duck and cover; Dannebrosgade 6

IMG_2689

Kvällen började 16.04. Vi hängde på låset på ”Duck and cover”. Inredningen är 60-tals inspirerad fast med mörkt blå väggar och väldigt nedtonad.Lite men bra. Jag tänkte direkt på ”Marks bar” i London som jag var väldigt förtjust i. Sköna soffor att sitta i och en fräsch toalett. Det är viktigt med en fräsch toalett. Jag håller dessutom alltid koll på eventuell botanik. Snittblommor är vackert men i det här fallet var det väldigt passande med gröna växter. En i sällskapet håller alltid koll på akustiken; även här fick Duck and cover bra poäng. Det finns gott om material som absorberar ljud. Menyn var en blandning av klassiker och klassiker ”med twist”. Vi uppskattar också uppmaningen längst ner att prata med bartendern om sina önskemål. På det stora hela känns det som en bar med hög lägsta nivå där alla är välkomna. Eftersom jag är intresserad av drinkar så vill jag gärna kunna lära mig något eller bli inspirerad. Stimulansen kan inte bara bero på alkoholhalten. Här fann vi en trevlig miljö att landa i; visuellt intressant,en stor samling cocktailböcker som gäster kan bläddra i och en bartender som var uppmärksam.

IMG_2690

Jag tog en ”Spring fling”; det var akvaviten och bittern som lockade mig. jag har bara druckit ”dandelion och burdockbitter” ett par gånger men gillar den skarpt(den fanns dock inte att köpa på Juuls men vi kommer till det). Riktigt bra drink. Toppnoten var torr och kryddig, sen en blommighet från honungen och sist en lakritston ifrån bittern i eftersmaken.  Sällskapet beställde en Mai-Tai som fick betyget väl godkänt och en Delicious sour som även den fick tummen upp.

Sedan vandrade vi vidare.

2. Madame Chus; gammelstrand 40

Det här var ett ställe som jag gärna ville gå på. Jag hade sett nån bild och läst lite recensioner. De hade fått blandad kritik. Jag var lockad av konceptet; asiatisk touch på inredning och ingredienserna på listan.  Jag har en kinesisk nyårsfest varje år, jag har kalligrafi på väggarna och flera cheongsamklänningar i garderoben. Jag tänkte att här skulle jag kunna bli inspirerad. Så blev det inte riktigt.

IMG_2738

Det är ganska mörkt och murrigt. De har massa saker men det är inte spännande som ett kurioskabinett utan snarare rörigt. Brist på fingertoppskänsla var väl vad våra inre ”svarta lådor” angav som orsak. Usel spellista. Tråkig toalett. Ingen botanik. Oklart med akustiken.

Menyn var inte jättespännande men drinkarna habila. Bartenderna kollade att vi var nöjda och sen ignorerade han oss. Tre bartenders ”on duty”, tre gäster i baren och vi var övergivna. Det här är vårat egentliga klagomål. Alla har vi hamnat på någon mindre spännande bar  men där en riktigt entusiast befunnit sig bakom baren; all is forgiven. Här var det tvärtom. Vad jag lärde mig var;

a)att vi borde gått till Fugu som ligger vägg i vägg.

b) att man kan sätta ”candied ginger” på pinne istället för körsbär. Ska testa det.

c) den är kinesisk*

3. Ourselves alone; Badstuestrade 7

Ginhound hade skrivit om Ourselves alone att det spelar ingen roll hur din kväll varit, om du avslutar kvällen där kommer det ha varit en bra kväll. Sanning.

Det finns en diskret skylt på fasaden och en ringklocka. Lite speakeasy. Inredningen är också 30-tals inspirerad med sofforna och borden men återigen det är väldigt ”cleant”. Dekorationerna är mest ljus och snygga glassflaskor.Bra spellista med evergreeens,bra akustik. Enda botaniken var de torkade kottarna i höga vaser men jag köper det.

IMG_2768

När man satt sig får man ett glas vatten och en välkomst drink. En liten ”minitail” helt enkelt. Den vi drack var en torr liten sak men vermouth,appeljack och nån likör. Det här med ”aptitretare” är trevligt men kommer aldrig hända i Sverige eftersom alkohollagen säger att man inte får bjuda på sprit. Det hade dock varit trevligt om alla dessa söta små glas att fått lite mer användning.

Det finns inte någon drinklista ; man får diskutera med bartendern. Jag fick en Brooklyn som primo och en Martinez som andra drink. Framförallt den första var väldigt bra; sen  gjorde jag  misstaget att försöka kommunicera på svenska. Skulle kört med engelska direkt; hade jag snackat med min friend på min mobilphone om hans computer så hade vi förstått varandra bättre*. Den i sällskapet som inte var susceptibel till bartenders/servitörens snygghet påpekade att hennes drink inte var helt hundra och fick den utbytt till något som sedan blev bättre. Inget knussel. IMG_2760Gästerna var blandade; sofforna är små så det blir intimt. Bra om man vill skvallra med vänninan om gårdagskvällens eskapader utan att utomstående hör. Eller om man är på med sin käreste; man hamnar i knät på varandra. Elegant men ändå mysigt. Det känns väldigt exklusivt men det ligger mitt i smeten och alla är välkomna så länge lokalen inte är full. Hade vi satt oss i baren kunde funnits möjlighet till diskussion men vi satte oss vi ett bord för att kunna summera dagen.

Duck and cover var min favorit men Ourselves alone är inte långt efter. Jag skulle gärna åka tillbaka och kolla fler ställen; Rubys har många fans,även Fugu. Bartendern på Duck and Cover rekommendrade Strom vilket verkar riktigt nice. Och det jag hört om Liedkoeb är bara bra. Jag har redan börjat kolla efter bra boende i köpenhamn är det jag vill säga. Och då har jag inte börjat prata shopping och mat ännu.

*

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s