Reads in review; Shake,Stir,Pour av Katie M. Loeb

Ytterligare en cocktailbok. Av den sorten som har fått hundöron och marginalanteckningar efter en genomläsning.

IMG_3140

Kate M. Loeb är bartender i Philadeliphia. En bartender som gör räder i trädgård och skafferi till sina drinkar.  Hon verkar veta vad hon pysslar med.

Boken inleds med lite allmän översikt av sprit och lite ”know-how” vad det gäller drinkblandning. Bra för nybörjare. Den luktar ok, är bra storlek och lättöverskådlig med bra index. Jag tjatar om det här men det är viktigt. Hellre en lättarbetad receptsamling än en stor och tung sak som man går vilse i.

Recepten är en del klassiker eller varianter på klassiker(Averna i en Bellini låter som en jättebra idé), och en del av hennes eller hennes kollegors(Audrey Saunders!Jaime Boudreau!) recept. Man behöver inte jättemånga flaskor alkohol( bra alkoholfria recept finns det också) och de mesta andra är lätt att finna i en välsorterad butik. Det är syrups,cordials,greandin  och infuserad sprit på neutral bas som är grejen här. Välskrivet och pedagogiskt, inget särskilt svårt att göra. En del bitters hon använder i drinkarna är svåra att få tar på i Sverige förvisso men i många fall kan man ersätta med de som finns på Systembolaget alt. köpa över nätet eller på utlandsresa. Instruktioner om hur man gör orgeat,”allspice dram” och  grenadin. På det stora hela riktat till hemmablandaren som inte har plats/råd/tillgång till massa esoterisk alkohol.

Sen finns det mer att bita i för de som vill; shrubs,Falernum och bitters finns det recept på. Själv fick jag upp ögonen för instruktionern om kaprifol i cocktails. Jag gillar som alla vet det blommiga….

Jag är nöjd med det här köpet, skulle rekommendera den till andra och kanske köper den i present till ett par stycken. Instruktion och inspiration i en lagom blandning, toppad med lite överkurs. Det är det vi gillar.

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s