Madeleine-kakor

Det skulle som sagt inte vara en ”Proustian”-cocktail utan madeleinekakor. Ingenstans i Stockholm kunde jag hitta sådan, och fick baka mina egna. Vilket troligtvis var bäst i vilket fall( laktos!)

Madeleineformar kan man köpa på en välsorterad butik för husgeråd. Mina införskaffades på Cordon Bleu på Vasagatan. Jag köpte en plåt i metall men det finns tydligen silikonformar också om man gillar att använda sådana när man bakar.

Madeleine-kakor( ger ca 50 små d.v.s. 2,5 plåtar)

drygt 2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 knivsudd salt

rivet skal av 2 citroner

125 gr (laktosfritt)smör, rumsvarmt, skuret i kuber

2 tsk citronsaft, färskpressad

2,5 dl socker

3 ägg, rumsvarma

smält smör till formarna

1. Sätt ugen på 175 gr/ gas mark 4

2. Ta fram två skålar. I den ena blandas mjöl,bakpulver,salt och citronskal.

3. I den andra skålen vispas smör,socker och citronsaft tills det blir fluffigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget.

4. Rör försiktigt ner mjölblandningen , lite i taget, i de blöta ingredienserna. Se till att det blir en slät smet.

5. Fyll formarna. Grädda ca 15 minuter.

6. Låt svalna något innan du lossar lite på kanterna, och välter upp kakorna på ett bakgaller där de kan svalna ytterligare.

Dessa är goda i vilket fall, lite som lyxig sockerkaka. Goda att doppa i te när man tar en eftermiddagsfika på jobbet, till cocktail och bara när man är lite småsugen på något när man sitter framför datorn….*kaksmulor på tangentbrädan*

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s