Julklappsguide: Tid är pengar. Tid är tid. Pengar är pengar.

”I start out months before,thinking to myself,”I’ll get something thoughtful. It will be touching, and then I wont have to spend so much!”. And then I think ”that’s a lovely idea,well done” And I’m so pleased with myself,I don’t do anything about it. So then you have to fudge your way through by overspending on beauty”

-En make förklara sitt dilemma i Decembernumret av brittiska Vogue

På söndag är det första advent. Alltså är julen snart här. Det går snabbare än du tror. Det är det hög tid att skaffa en strategi för juklappshoppingen.  ”Vissa” har odlat sin talang för presentshopping i många år: fast det är ganska lätta att fejka.

1.Läs hela blogginlägget innan du börjar.

2. Gör något gott att dricka. Ta fram papper och penna.Gör en lista över de människor du tror att du ska köpa julklappar till. Det känns alltid bra med kontroll.

3.Behöver du köpa julklappar till alla på listan? Kanske kan det vara på sin plats att fundera på alternativ? Ska alla vuxna köpa något till alla andra vuxna? Eller ska man bara byta med en person. Eller att de vuxna får lotta om en present.  Jag vet inte vad som passar men det är värt att tänka på.

4. Bestäm en budget. Julen tar knäcken på mångas ekonomi. Detta kan man göra i samråd med andra som man firar jul med.

5. Det här med att handla presenter är känsligt. Man vill gärna att mottagare känner sig ”sedd”. Att få en bra present ger en bra magkänsla. Att ge en bra present ännu mer så. Tänk alltså på vem det du är du ska köpa åt och hur de lever sina liv. Hobbies? Samlare?

De flesta i vuxen ålder tackar vänligt i vilket fall.  Men det finns några trick att hålla i åtanke.

-Flera små klappar är ofta roligare. Även vuxna gillar att öppna paket.

-En blandning av direkt konsumtion och något man har kvar ett tag är bra. De flesta har en massa saker i sitt hem redan så satsa på typ stor flaska olivolja av god kvalité+kryddor(gärna ifrån aeter&essencefabriken för deras härliga gammeldags förpackningar+lämplig kokbok .

-Tänk tema. Det behöver inte vara uttalat. En röd tråd är lätt att följa. Förslag: liten champagneflaska(Pol Roger), skön tröja(kashmir ifrån H&M ca 600 kr) och bok(pocketbok funkar bra)= mysig hemmakväll. En världskarta(för planering av spännande resor samt vackert på väggen), en bra penna (för att skriva resedagbok+vykort hem) och Michael Palins ”jorden runt på 80 dagar” kanske passar till den som reser. Vi kommer gå in närmare på det här i kommande inlägg, min poäng är dock att med fler alternativ är det troligare att något verkligen passar.

-Fundera på vad du kan köpa ifrån ditt hem: Tidningsprenumerationer är bra presenter om det finns en lämplig tidning. Etsy har mycket bra men man ska nog beställa nu om det ska komma fram i tid. Att köpa böcker på nätet är bara bra. Då slipper man släpa på tunga saker. Och slipper trängas i butiken.

– Gynna gärna småbutiker, som kanske inte ligger mitt i smeten.

Så där. Gör nu era listor så ska jag fila på tips till olika kategorier av mottagare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s