Suss gör likör: Apelsinlikör à la Raymond

En av de saker som jag tyckte var så kul med cocktails när jag började blanda egna var direktheten. Man har en idé och inom ett par minuter var det färdigt. Fast det var då. It’s a slippery slope cocktailnörderiet. Efter ett tag började jag göra egna syrups,tinkturer och likörer och då får man vänta ett par veckor på resultatet. Det är sällan särskilt mycket jobb men som sagt veckor av väntan.

Jag hade tänkt att jag bara skulle dricka mig igenom drinkarna i Lindgrens bok men eftersom det finns recept på likörer och jag är begiven på att göra sådana, samt att det var citrussäsong så slog jag till på en apelsinlikör.

Olika citruslikörer är standard i bar: apelsinlikören Cointreau är kanske den vanligaste/mest kända. Trots att jag i mina papper har recept på ett antal apelsinlikörer så har jag inte gjort någon förut. Ett år gjorde jag min egen ”limoncello”(citronlikör) men annars har det varit köpt på drinkvagnen. Så det var väl hög tid.

Den här gjordes på vodka även fast receptet angav renat brännvin eller konjak. Många av de stora märkena gör sin på rom (eller annan sockerörssprit) eller i vissa fall konjak. Sen trädde man apelsinskal(utan det vita) på vaniljstång vilket blev lite som ett konstverk.IMG_4401Sockret löstes upp i vodkan innan man tillsatte skalen vilket är ett bra tips i. Mindre skakningar behövs under tiden det gottar till sig. I det här fallet inga alls. Den fick bara stå längst bak i skafferiet i en månad. Jag använde 500 ml vodka+250 gr strösocker+skalen av 3 apelsiner+1 vaniljstång.

Den blev mycket vaniljsmak och en nästan blommig ton i det(jag börjar tänka på apelsinblom eller (kanske gardenia?) vilket inte är fel men bör tas med i beräkningen om man ska göra drink.
IMG_4475Jag testade att göra en klassisk ”White Lady” med gin,citronjuice och apelsinlikören. För att ge den balans så hackade jag lite färska kaffir-lime blad och hade på. Kaffir-limeblad är min nya favoritingrediens så var beredda, de kommer dyka upp i tid och otid ett tag framöver. Resultatet blev helt OK: jag kommer inte sluta köpa Cointreau i första taget men jag ser fram emot att experimentera med den här.

Nästa gång jag gör citruslikör kommer jag nog använda konjak, trä med ett par grapefruktskal och kanske droppa i ett par droppar bergamottolja för att det har jag i det mesta. Och väldigt mycket blir bättre med bergamottolja.

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s