Everybody loves Raymond: The absinth is absent

IMG_4733Ingen av drinkarna i Lindgrens bok innehåller absint. Den är sammanställd under en period då absinten levde en tynade tillvaro till följd av ett förbud som omfattade stora delar av världen.

Den korta versionen är att absint antogs innehålla höga mängder av ett nervgift som gjorde folk galna.Alla var upprörda: bl.a. franska armen som anklagde absinten för den dåliga kvalitén på deras rekryter. Att det var den höga alkoholhalten, eller att absint hade gått från att vara en hantverksmässig sprit till en storindustri där flera tillverkare tog genvägar, som var orsaken till en generations förfall kom inte på frågan.

Efter mycket om och men(bl.a. en kommitté som konstaterade att konjak var ”naturlig sprit” och således ofarlig i motsats till den industriella absinten) och en mycket tragisk incident med en schweizisk man som hade ihjäl sin familj efter att ha druckit sig full på i princip hela barskåpet, blev absinten förbjuden i Schweiz. Förbudet spred sig som en löpeld. Rekryterna till den franska armen blev inte bättre för det. Billig sprit som sådant hade inte förbjudits.

Om man vill veta mer så rekommenderar jag en sökning på valfri sökmotor, absint-nördarna är produktiva, eller så kan man läsa Jad Adams bok ”Hideous absint: a history of the devil in a bottle”.

I vilket fall så anses Pernod av vissa vara absintens ersättare. Andra använder pastis eller Herbsaint. Lindgren använder mycket Pernod.

Drinken ”Aniara”: gin,Pernod och grapefruktjuice. Jag drog ner på mängden Pernod angivet i receptet men den smakade ändå bara Pernod. Ingen hit. Moving on.

40 down,97 to go

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s