Everybody loves Raymond: The places in between

Gick på semester. BAM.Flög till London. Hade ett par underbara dagar med dåligt väder.Kom hem och tvättade,svängde ihop en anslagstavla och packade. BAM. Åkte till landet.

Det var snabba vändningar och när jag satt i skogen kändes London väldigt långt borta. Dessutom var den dator jag hade tillgång till(samt internetuppkopplingen) inte den bästa. Så jag sammanfattade mina barbesök i ett inlägg. Men det är så mycket annat som inspirerar mig när det gäller cocktails, och så mycket barbesök blev det inte. Det var inte därför jag var där. Alltså vill jag passa på att skriva några ord om andra ställen i London som jag gillar och som ger mig idéer på cocktailfronten.

1. Columbia Road flower market:

På söndagmornar är det folkfest på Columbia Road(mellan Bethnal green och Shoreditch high street): hela gatan upptas av blomsterförsäljare. Inför nästa besök i London måste jag kolla vad flygbolagen säger om blommor som handbagage för det är billigt och bra kvalité.

Givetvis underbart att bara titta på,om man kan se något för alla människor. Blomstermarknaden(mitt på gatan) öppnar vid åtta på morgonen, hur det är med butikerna runtomkring vet jag inte. Där finns i vilket fall flera trevliga caféer,en parfymör(alltså en som säljer bara egen produktion), en butik som säljer föremål formgivna av papperskonstnären Rob Ryan(som har studio inte långt därifrån) samt en butik som säljer underbara vintage-glas och andra serveringsföremål. Väl värt ett besök tyckte jag.
IMG_5193Sen när man är i krokarna kan man ta en släng förbi House of Hackney och köpa något vackert tyg eller klädesplagg(Hackney Empire-print FTW) eller röra sig ner mot Redchurch street för att fika på Maison Trois Garcon(eller Albion om det finns plats) för att sedan bränna sina sista slantar på ”Labour and Wait” samt Klaus Haapaniemi-butiken.

2. Dennis Severs-house

I krokarna kring Brick Lane ligger 18 Folgate Street där man hittar Dennis Severs-house. En sorts museum kan man säga.”Still-life drama” är ett uttryck som används.

1979 köpte Dennis Severs huset och började bygga upp en replika av ett hem som det skulle sett ut 1700- och 1800-talet. De olika rummen avspeglar olika tider kan man säga, men sen är det också hur hem var organiserade då(vem har ett rökrum nuförtiden? Jag kan komma på en person).

Poängen är att huset, som tillhör den fiktionella familjen ”Jervis” är i ett tillstånd som om familjemedlemmarna just lämnat rummet. Man får inte prata högt och inte fotografera(vilket jag blev både irriterad och nöjd med) utan man smyger runt och tittar. Personalen smyger också runt och bättrar på illusionen. Det nybryggt kaffe i en kanna på ett bord, det är riktig mat som står framme, det är en levande brasa i köket och katten som springer upp och ner i de rangliga trapporna bor där. Det är en härlig upplevelse, spännande att vara så nära allting(även fast man inte får röra något) och just att det är lite stökigt bidrar till charmen. Och katten. Hela East end verkar på det stora hela vara ett kattvänligt ställe; såg flera butiker som hade huskatt.

Det kostar 10 pund att besöka Dennis Severs-house. I början så kritiserades det av vissa för att inte vara helt historiskt korrekt men med åren så har ris byts till ros. Jag ska beställa boken som han skrev för att fördjupa mig mer.

3. Beauty,bougie and beyond:

En sak som var på min agenda i London var ett besök på Boots som är återförsäljare av Revlon-smink. Det är ett märke som det inte går att få tag på i Sverige nuförtiden men som får en hel del plats i modepress.

Sedan ett par år tillbaka är make-up artisten Gucci Westman deras ”global artistic director”. Jag passade på att köpa ”lip butter” som är som ett svagt färgat läppstift; alldeles lagom krämigt och inte uttorkande alls. Ingen gloss.

Sen köpte jag deras parfymerad nagellack i färgen Bordeaux. Jag tycker att den inte luktar alltför mycket utan det är som en lite kul grej som mest jag vet om. Däremot så såg jag att make-up artisten Lisa Eldridge i en instruktions-video på sin youtube-kanal använde en annan färg/doft  och var ambivalent inför just mängden doft. Det kanske beror på. Bra nagellack i övrigt och speciellt till det priset. Sen köpte jag en av de mest klassiska röda läppstiften: Revlons ”Fire&Ice”. Den gör mig på festhumör.

IMG_5266Sen blev det ett besök på en Jo Malone-butik. I Sverige är Jo Malone inte jättekänd och säljs inte men i England så är det en parfymör i samma liga(och prisklass) som Diptyque och på senare år Byredo. Jag skippade parfymerna(varför kommer snart),även fast de har ett par riktigt fina dofter utan gick på doftljusen.

Efter att ha luktat på alla(alla!) och haft en lång diskussion med personalen(som bjöd på te i regnet men det var nog mest symapti för att jag var dygnsur) så slutade det med att jag lämnade över kortet och gick därifrån med ett ljus i doften ”Green tomato leaf” och tillhörande tändstickor. Man får en ask med tändstickor till; det känns lyxigt på nåt sätt. Ljuset doftar fräscht på ett sätt som påminner om Diptyques ”Baies”, så det var väl inte konstigt att jag gillade det. Det känns som växthus/svartvinbärsbuske i hemmet när det är tänt.

Jag har velat inkludera tomatblad i drinkar länge men hade svårt att få svar på hur mycket man tål(jag fick lära mig att det var giftigt en gång i tiden-vilket inte är sant: men man ska inte äta bladen som sallad). Jag vet att Heston Blumenthal använder tomatkvist när han gör Chili con Carne vilket jag också gjort med goda resultat. Sen las det projektet på is för min del men sen lästa jag i bartendern Tristan Stephansons bok att han hade gjort det. Och nu har det här ljuset satt griller i huvudet på mig…

Jag var i Jo Malone-butiken vid Sloane Square och alldeles i närheten ligger en av den brittiska parfymören ”Ormonde Jaynes” butiker. Jag passade på att springa dit när det var uppehåll och ägnade nästa regnskur åt att dofta mig igenom allt(allt!). Flera parfymförälskelser som resultat. Inget är köpt ännu men tveklöst så kommer det komma en cocktail på det temat framöver.

Sen blev det som sagt tillbaka till Svedala,avskärmning från civilisation och nu är jag hemma hos mig själv igen. För att fira att jag är tillbaka i egen säng så blandade jag till en Between the sheets ifrån Lindgrens bok.IMG_5300Hans recept skiljer sig något ifrån alla de andra jag har:han har mer citrus. Jag jämkade och har väl gjort en Between the sheets som är ”between” alla recept jag har.

Between the sheets; ger 1 drink

2 cl ljus rom

2 cl konjak

2 cl Cointreau

1 cl citronjuice

för servering:

cocktailglas

1. Skaka ingredienserna i en isfylld shaker.

2. Sila ner i glaset.

Jag garnerade min med en lavendelstjälk som brutits av ifrån en bukett jag plockat innan jag åkte från stugan. Inte nödvändigt men väldigt gott; lavendel funkar utmärkt tillsammans med de andra ingredienserna.

60 down,76 to go

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s