Reads in review; Biker-chic

Jag ser motorcykel-referenser överallt. Jag tror att jag sublimerar min jakt på en snygg skinnjacka i ”biker”-modell.

Först var det Rachel Kushners ”The Flamethrowers” som jag passade på att sträckläsa under ett par semesterdagar. Jag hade hört mycket gott om den och blev inte besviken.

I centrum för historien,som utspelar sig på sent 70-tal, så finns den unga ”Reno” med konstnärsambitioner. Hon kommer ifrån landsbygden och är mer eller mindre på uppväxt på motorcykel. Hon säljer den för att finansiera en flytt till New York; eller kanske är det en flykt till New York. Eller båda två.

Efter en långsamt start så tar hennes konstkarriär fart, bokstavligt talat. Hon får en motorcykel av märket ”Moto Valera”och avser använda den i ett verk.

Motorcyklar är i fokus också i sidoberättelserna: om märket ”Moto Valera” och dess grundares band till fascismen. Den man som också är upphov till hennes pojkvän, den äldre konstnären Sandro.

En berättelse om en tid som inte är så långt borta och med paralleller till vår egen era men också en berättelse om hur det är att växa upp; att gå från flicka till kvinna, med allt vad det innebär. Många strofer tillägnas hennes skinnkläder; hennes skydd på cykeln, hennes rustning mentalt. Eller så är det bara jag som ser de raderna lysa särskilt starkt för att jag har skinnjackor ”top of mind”

Näst på tur var det krigsfotografen Robert Capas memoarer ”Krigskorrespondenten”(slightly out of focus är den engelska,och mycket bättre, titeln). Namnet Capa kanske inte säger så mycket för de flesta men hans bilder känner nog alla igen; han var den enda fotografen på plats under invasionen av Normandie under andra världskriget. En skicklig fotograf och,som man säger, en karaktär.

Hans memoarer är skrivna för att vara underlag till ett filmmanus vilket förklarar den ibland burleska tonen. Han färdas på motorcykel eller i sidovagn(eller en hel del andra transportmedel också) mellan och på väg till sina uppdrag. Han har ”the need for speed” den gode Capa. När han inte fotograferar så rumlas det en hel del; sprit,kvinnor och sång blandas med ärliga redogörelser för hans rädsla och sorg.

Han var god vän med Hemingway och i boken finns den välkända anekdoten om hur Hemingway befriar ”The Ritz”i Paris ifrån tyskarna. Capa var med invasionsstyrkorna på andra sidan staden men fick rum på hotellet när han väl kom dit och fann Hemingway i baren.

Vad blir då cocktailen på det här? Givetvis en Sidecar; eller sidovagn som det heter på svenska. Man ser dem inte längre på vägarna med Sidecar är en klassiker på menyn fortfarande.

Det är en drink som har en mamma och två pappor(minst). En Sidecar är en förenklad variant på en ”Brandy Crusta” det är (nästan)alla överens om. Men vem som började göra just Sidecar är disputerat. Vissa anger Harry MacElhone på Harry’s bar i Paris. Andra säger Frank Meier på The Ritz. Om vi håller oss till de två varianterna så görs den första enligt devisen ”lika delar av allt” men jag föredrar den senare; häften konjak. På The Ritz gör de iallafalla världens dyraste Sidecar med en konjak var prislapp får det att snurra i huvudet på mig. Det är dock värt att lägga en slant på en bra konjak om man ska göra den.

Sidecar;ger 1 cocktail

4 cl konjak

2 cl Cointreau

2 cl färskpressad citronjuice

för servering;

cocktailglas

citronklyfta för att fukta kanten på glaset

strösocker på tallrik för att garnera kanten på glaset; använd gärna lavendelsocker

1. Preppa glaset; fukta glaskanten och doppa den sedan lätt i strösockret så att kanten täcks.

2. Skaka ingredienserna i en isfylld shaker.

3. Sila ner i glaset men akta kanten.

Som sagt; jag tycker att det passar bra med lavendelsocker till den här, ger lite örtighet och passar ypperligt med de andra smakerna.

Namnet då ? Vart kommer det ifrån? Oklart; en historia säger att drinken är till ära av en man som kördes fram och tillbaka till The Ritz i en sidovagn. En annan att drinken skapades av misstag eftersom bartenderna tänkte så mycket på sin motorcykels skadade sidovagn.

Läslista;

The Flamethrowers-Rachel Kushner

Krigskorrespondenten-Robert Capa

To have and have another;a Hemingway drinking companion-Philip Greene

Hollywood cocktails-Tobias Steed,Ben Reed

The cocktails of the Ritz-Colin Peter Field

Storied Sips-Erica Duecy

Cocktails-Jimmy Dymott

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s