Everybody loves Raymond; Fatima

IMG_5626
Cocktailbloggare och testapa står i köket och slabbar. Inte alltid glamoröst eller instagram-bart men nog så trevligt!

Någon sa väldigt klokt en gång att ”gränsen mellan öst och väst går mellan Sverige och Finland”. Det finns sanning i detta. Vet ni vad som är stort i öst? Det här med namnsdagar. Idag har Fatima och Leila namnsdag enligt min kalender; på sidan 33 i Lindgrens bok hittar vi Fatima-cocktail.

Beståndsdelarna är whisky,grapefruktjuice och sherry. Jag hade ingen sherry(den hade gått åt i svampsoppa) så det blev Madeira men starkvin som starkvin? Grapefruktjuice är inga konstigheter, jag föredrar  röd grapefrukt för det estetiska. Whiskyn blev Laphroaig. Det kändes som om vädret häromdagen(när denna testades) krävde mycket smak. Jag behöll proportionerna ifrån ursprungsreceptet men la till 1 cl lavendelsyrup för att ge drinken sötma(för att locka fram andra smaker), en bra konsistens och lite kryddighet från lavendeln gör sitt. Den märks inte mycket i drinken men tar du bort den så blir det obalanserat: den är lite som en grå eminens…

Lavendel-syrup:

Jag gjorde enklast möjliga. Kokade syrup på 3 dl socker och 2 dl vatten i typ 5 minuter på svag värme. Tog det sedan av plattan och tillsatte en knapp matsked torkad lavendel. Det fick stå och dra till syrupen var rumstemperatur, sedan silade jag den. Häll upp på ren flaska,förvara i kylskåp. Håller typ 2 veckor.

Fatima;ger 1 drink

4 cl Laphroaig

2 cl färskpresssade grapefruktjuice

2 cl Madeira

1 cl lavendelsyrup

för servering:

cocktailglas

1. Skaka ingredienserna i en isfylld shaker.

2.Sila ner i glaset.

3. Servera.

I orginalet ska det vara lite krusiduller med serveringen men det behövs inte här. Det är mycket citrus i toppen men sen kommer lite syra men framförallt den härliga rökigheten. Citrus balanserar whiskeyns ”köttighet” alldeles utmärkt, här hjälper nog lavendeln till också.

Vi var båda riktigt nöjda med den här. Den kommer blandas fler gånger.

67 down,69 to go

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s