Jag vill tipsa om en vit jul…

FYI:Jag är i Paris den här veckan. Glad Lucia på er alla!

Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt speciella sätt

-Första raden i Leo Tolstojs ”Anna Karenina”

Många tycker att den där första raden är så insiktsfull men det behövs inte mer än en snabb blick på samhället för att förstå att den stora tragedin är hur många familjer som är olyckliga på samma sätt; alkoholmissbruk.

Jag vill inte förringa familjer som är olyckliga på andra sätt, eller på något sätt förminska Tolstoj; jag räknar ”Anna Karenina” som en av mina stora läsupplevelser. Men det går inte att bortse från den påverkan alkoholen har på julefriden.

Det här är en cocktail-blogg,jag vet, men jag också alltid försökt att proportioner drinkarna i underkant, propagera för att dricka lite men bra och ge alkoholfria alternativ. Det blir speciellt viktigt så här i jultid. Det är barnens högtid och ”berusade vuxna” har varit aldrig varit på ett barns önskelista vågar jag hävda. Det sista man behöver i all stress, med all mat och släktingar man kanske inte alltid kommer överens med, är grumligt omdöme. Folk kan ha många bevekelsegrunder till att inte dricka och INGEN HAR RÄTT ATT IFRÅGASÄTTA DESSA OCH HETSA ANDRA ATT DRICKA ALKOHOL! En artikel i Metro förra veckan påminde mig om vilket problem detta kan vara och således vill jag ge er ett par goda alkoholfria alternativ.

1. Vatten: en snygg karaff och glas borde alltid stå på bordet i alla sammanhang oavsett. Att kasta i ett par ingefärslantar ger god smak som passar till mycket av den mat som serveras så här års. Annars kanske lite lingon, gurkskivor eller ett par citronskivor?

2. Julmust: Det är nu den ska drickas. I ett glas med ett par isbitar och kanske en apelsinskiva. Dessutom blir det en ”conversation piece”: är julmust och påskmust samma sak? Diskussionunderlag hittar ni här, här och här.

3. Äppelmust: Ska man köpa en ”Bag-in-box” rekommenderar jag en sån med äppelmust. Så gott, passar så bra till klassisk julmat och funkar för nästa alla. Man kan dricka den som den är,kall, som måltidsdryck eller värma den med lite socker och lite kryddor; en kanelstång,ett par kardemummakapslar och kanske en stjärnanis? Jag vill inte vara för exakt med receptet. Ni kan skapa er egna speciella blandning, starta en ny familjetradition eller göra en ny variant varje år. Så mycket lättare det blir med allt fix kring julbordet när vuxna och barn kan dricka samma sak och man slipper släpa hem dubbla uppsättningar flaskor från olika butiker. Vem behöver stå mer i kö under julen I ask you?

4. Fördrink till de vuxna: alkoholfri glögg,väl en vit vins-baserad med apelsintoner, och saffranstonic. Rejält vuxen smak får man ifrån tonic, så ingen kan gnälla om ”barnadricka”. Faktum är att om du inte informerar om att det är alkoholfritt så kommer det ta ett tag innan detta uppdagas noterade jag.

-Suss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s