Om Parfym&Paris

En schematisk skiss av den här typen figurerar i många sammanhang:
IMG_6763

När det gäller den här bloggen i synnerhet så kan man snarare skissa;
IMG_6764

Det ska poängteras att jag inte är parfym-bloggare eller ens parfym-nörd snarare entusiast. Det kanske brister i jargongen eftersom jag håller mig till de referenser jag känner till. Men näsan är det inget fel på, och jag och min näsa var i Paris, vilket är en av parfymens största städer.

Jag är inte ensam om att gilla både cocktails och parfymer. Tony Conigliaro tänker mycket i de banorna. Andra bartenders också. Det går även åt andra hållet: att de helt enkelt är inspiration till en parfym( i detta sammanhang vill jag rekommendera läsningen av detta blogginlägg, hur kul som helst).

Atelier Cologne;
Atelier Cologne har flera butiker i Paris och försäljare i hela världen. Deras grej är att göra väldigt koncentrerade cologner, cologne absolue. Mildare än parfymer men ändå intensiva. De gör ett bra jobb. Sen ska det sägas att jag inte bara var förförd av dofterna utan att hela deras koncept, med tanke på material, och det estetiska. Väldigt väl genomförd grafisk profil.
IMG_6766

Värt att notera är att de har en parfym som hämtat sin doftprofil ifrån French 75,Cédrat envirant, ännu intressantare att det inte var den jag köpte. Men den är väldigt fin.
IMG_6856

Efter att ha spenderat över en timme i butiken,luktat på allt och blivit bjuden på kaffe så köpte dels ”Grand Neroli”,dels ”Bois Blonds”: lite kort kan man säga att den första,som ska lukta apelsinblom(vilket jag gillar) på mig doftar nyskalade apelsiner i typ 10 minuter och sen doftar Earl Grey(vilket jag gillar nästan ännu mer). Man kan läsa mer om den här. Jag håller helt med: det här är en parfym för dagar då man behöver tröst, parfymens motsvarighet till moraliskt stöd.

”Bois Blonde” luktar som en cocktail jag vill göra. Jag tänker mig en torr och rökig tequila som bas(parfymen innehåller vetiver), nån citruslikör,antagligen en torr vermouth,kanske lite ”celery bitters”.

Det låter konstigt kanske men den är ganska träig som doft,med en citrus fräschör som inte är så värst söt men ändå mjuk och kryddig toppnoter; i listan på ingredienser så står det bl.a. rosépeppar och rökelse. Detta sagt så är det än väldigt subtil doft, den ”lägger sig” ganska snabbt men går att förnimma när temperaturen stiger. Jag känner själv av den när jag tar av och på tröjan eller halsduken. Alla deras parfymer är unisex men den här drar mer åt det manliga hållet kanske (en av mina favoritdofter, kanske det närmaste jag kommit en signaturdoft är Hérmes ”Un jardin sur le Nil,är åt samma håll, fast inte lika sexig).

När man köper ett set med två dofter i reseformat så får man en lite läderhylsa till dem, den kan man få ”personalisé”; jag valde att få orden ”chillax” tryckta med guld; som en påminnelse till mig själv i handväskan.

Det ska också sägas att jag är spekulant på just French75 doften, deras gudomliga Vetiver fatal(som är den trevligast vetiver jag hittat, och jag har letat ett tag nu) och kanske tvålen i Amber nue”. Eftersom läsare kanske minns min kärlek till rosor så kan jag informera att jag testade deras ”Rose anonyme”. Den var vacker på sit sätt men alldeles för svulstig för mig.

Diptyque;

Inget besök i Paris är komplett för min del utan ett besök på Diptyque. Jag har använt flera av deras parfymer genom åren och deras doftljus är en favorit(men inte priset). Att de nu har börjat göra korrespondanskort och anteckningsböcker är lite som en dröm som går i uppfyllelse. Att de dessutom har skapat en parfym som är essensen av vad deras butik luktar är ett genidrag. Den finns i sommar- och vintervariant. Den senare är kryddigare,med tydliga patchchoulitoner, och får mig att tänka på den klassiska YSL-doften ”Opium” fast inte lika intensiv. Den luktar lyxig hippie. Sommardoften är mer blommig och sval.
IMG_6857

Maison Francis Kurkidjian;
Jag har svårt för dofter ifrån MFK; flera av dem är mähä på huden för min del och andra har en komponent som ger mig huvudvärk. En av de få jag pallar(och lustigt nog kanske den enda oud-doft som jag inte instinktivt väl tvätta av mig) är den ”oud classic” som de säljer. Personalen ville kalla den en väldigt ”fransk oud”. När jag bär den luktar den i princip mörk rom&cola. Inte dåligt nödvändigtvis men Margielas ”Jazzclub” är ett intressantare exempel på rom&cola-dofter i min näsa.

Däremot så passade jag på att köpa ”rökelsepapper”. Jag är sedan länge ett fan av Santa Maria Novellas ”Armenian burning papers” som gör att hemmet luktar lite rökelse men framförallt tar bort all dålig doft(jag lägger de små papprena obrända i skor osv. vilket tar bort nästan all odör, bättre än sneaker balls). Desa är i doften ”APOM” vilket är apelsinblom i detta fall; inget ögonbryn höjs över att det var dem mitt val föll på.

Sen köpte jag ett luktsudd ifrån Astier de Villatte. Väldigt hipster att göra luktsudd med apelsinblomsdoft, som kostar 45 kr. Det luktar dock fortfarande distinkt av luktsudd, and not in a bad way. Deras doftljus och annat är fint men lite för dyrt för min smak.
SDC14153

Detsamma gäller Cire Trudon. Att handla i deras butik är en upplevelse men jag höll mig till att köpa de vackraste stearinljusen till mig själv och andra. Är dock svag för deras doftljus i dofterna ”Hemingway” och ”Dada”. Ibland kan man unna sig, dock inte den här gången.

Sen luktade jag på saker en tout Paris.

Guerlain är fantastiskt. De har så många klassiska och inspirerande dofter, jag är svag för ”Vol de nuit”(som är inspirerad av en bok, aha, precis, den kommer vi återkomma till).

Jovoy har flera niche-parfymer som är väldigt intressanta bl.a.”Histoires de Parfumes” och ”Frapin”(”Nevermore” inspirerad av Edgar Allen Poe och ”Speak-easy”).

Annick Goutal:Jag har skrivit förr om min kärlek till ”Mandragore”; eftersom parfymer och minnen går hand i hand för mig så känns det inte rätt att använda den länge(som en tröja jag växt ur) men de har andra underbara dofter. Väl värt ett besök på några av deras butiker.

Parfumes de Nicolaï;Kunde inte sagt det bättre själv.

Serge Lutens är en modern klassiker. Tänk inte tanken på att gå något annat en huvudbutiken vid Palais Royal. Låt mig påminner er om detta, så ni kan sondera terrängen innan ni ska shoppa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s