Reads in review; Voltaire,Voltaire

De började vid det regelbundna elvakaffet(Voltaire var särskilt förtjust i kaffe och tog ibland lite kininpulver hellre än ett mellanmål.Émelie drack en kopp men föredrog färsk frukt men det är oklart om hon var lika förtjust i rabarber som Voltaire.

-Ur David Bodanis ”Émelie och Voltaire”.

Kininpulver istället för mellanmål minsann? Det känns modernt även i våra dagar, kanske något att ta efter?

Jag har läst två böcker på samma ämne: kärleksrelationen mellan filosofen och dramatikern Voltaire och ”vetenskapskvinnan” Émelie du Châtelet: Voltaire är ett namn som ringar bekant även i våra dagar, hennes not so much.

Hans livsverk kan man läsa om här, hennes här. Att hon var gift med en annan man verkar ha varit en världslig sak, det var å andra sidan en tid då äktenskap sällan hade med kärlek att göra. Med hennes makes goda minne så hade de en relation som ledde till ett fruktbart samarbete utan vilket ingen av dem antagligen skulle åstadkommit så mycket som de gjorde. Deras gemensamma liv är fascinerande nog att ge två författare idén att skriva om det.

Den ena var Nancy Mitford, of Mitford-sister fame, den andra David Bodanis. Om jag får säga min mening så är den senare, Émelie och Voltaire, den bättre boken och den bättre skildringen av deras liv. Mitford är,på gott och ont, för mycket sig själv i sin bok ”Voltaire in Love”. Jag har inget emot Nancy Mitfords böcker per se men om man vill ha the full Nancy Mitford-experience, med allt vad torr brittisk humor, adelsdamer med giftiga repliker och dråplighet vill säga så rekommenderar jag ”In the Pursuit of love” och ”Love in a cold climate”; tänk ”Downtown Abbey” möter ”Jeeves and Wooster”.

Med detta i sinnet så tänkte jag
-Gin: Voltaire var i landsflykt i England
-Rabarber-syrup: eftersom han var förtjust i rabarber
-Dubonnet: franskt+kinin
-Bitters; Seehuusens Kaffe&Choklad-bitters för kaffets skulle.

Jag kommer återkomma vid tillfälle med en utförlig recension av Seehuusens Kaffe&Choklad-bitter men i det här fallet passade den utmärkt.

Rabarbersyryp: ger ca 5 dl

1 liter rabarber; mät när löst packad, skivad i 0,5 cm stora bitar,gärna rosa för färgens skull

2,5 vatten

2,5 dl strösocker

1. Koka upp ingredienserna i en kastrull på medelhög värme.

2. När det kokar; rör om men akta så det inte stänker. Sänk värmen.

3. Låt koka i ca 15 minuter. Då ska frukten vara mjuk: rör men mosa inte: då blir den svår att sila.

4. Sila genom finmaskig durkslag eller saftsil. Låt svalna ca 15 minuter. Häll upp på väl rengjord flaska.

(5. Ät den varma kompotten i durkslagen med vaniljglass.)
IMG_8077

Voltaire in love;ger 1 drink

4 cl gin (jag använde Beefeater 24)
2 cl Rabarbersyrup
1 barsked Dubonnet
3 stänk Seehuusens Kaffe&Choklad-bitter

för servering:
cocktailglas
apelsinskal

1. Rör ingredienserna i ett isfyllt rörglas.
2. Sila ner i glaset.
3. Zesta apelsinskalet över drinken och låt det sedan åka med.
4. Servera.

Det här smakar väldigt bra: stark och fräsch med ginen, rabarber är en favorit även hos mig, lite Dubonnet ger kryddighet och det blir en fin choklad eftersmak som tilltalar mig.

-Suss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s