Bitters in review: Seehuusen’s Kaffe&Choklad-bitter

Det damp ner i flaska i posten i våras. Jag har nämnt den ett par gånger sedan dess men en riktig recension har dröjt: jag ber om ursäkt för detta.

Daniel Seehuusen är en bartender som gjort hobby till karriär. Många är vi som laborerat med att göra våra egna bitters, med varierande resultat, men nu har en svensk faktiskt gjort en bitter som produceras på större skala och finns att köpa på Systembolaget; i vissa butiker finns den på hyllan, för andra så är det beställningssortimentet som gäller.

Nu är det inte i ett plus i sig att det är en svensk som gjort det, en produkt ska bedömas utifrån sina egna kvalitéer, men att göra något som smakar lite kaffe är nog en bra grej i ett land som konsumerar så mycket av det svarta guldet och där en ansenlig del av befolkningen har påbrå från världens mest kaffedrickande land: Finland. Eller så pratar jag bara om mig själv. Kaffe och choklad är dessutom en så klockren kombo.

Sett till det rent praktiska så är det en snygg men framförallt användarvänlig flaska. Bra mängd stänk: stänker hellre flera gånger en riskerar att misslyckas med pipetter. Svårt att lyckas med pipetter.

Jag tog fram de två andra bitters som är i samma smakfamilj: Bob’s ”Chocolate Bitter” och Bitter Truth:s ”Xocolate  mole bitter”. Seehusens hamnar emellan de två: mer komplex är Bobs men mindre kryddig och citrustonad än Bitter Truth. 

Seehuusens Kaffe&Choklad bitter har en trevlig kryddig kaffeton i början och en tydlig choklad eftersmak som jag ändå tycker är ganska len fast djup om det låter vettigt. Eftersmaken börjar med en beska som avklingar fort, sen blir det lite som 5 minuter efter man ätit en chokladbit med 70% kakao( jag äter just nu en chokladbit bara för att verifiera att det jag säger är sant, allt för konsten!!)

Jag har använt den mest i drinkar av den lite spritigare sorten. Alla vet att choklad och rödvin är gott så det är föga förvånande att den här bittern blir bra i drinkar med söt vermouth typ en Manhattan om man gör den på en bourbon eller whiskey med lite riv i. Chokladtonerna gör att den blir väldigt trevlig med olika sorters bärlikör eller som i ”Voltaire in Love”-drinken som jag gjorde med rabarbersyryp. 

Om man bara ska köpa en bitter så bör man köpa en Angostura. Om man kan tänka sig två så bör man satsa även på en bra ”Orange bitter”.  Sen blir det en Peychaud. Men om man kan tänka sig 4-5 stycken på barvagnen så denna inte ett dåligt alternativ. Jag kommer fortsätta använda min eftersom testaporna har varit uppskattande.

Som ett sidospår så har jag sett via Instagram, och även provat själv, att använda den i efterätter och mat med goda resultat( i rödvinsås I tell you, till en bit kött och pompe).

-Suss 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s